EXPERT RADÍ

DSC1406

Ako zistiť, či je mäso čerstvé

Charakteristickým znakom čerstvého mäsa je vzhľad jeho povrchu. Čerstvé mäso má na povrchu prirodzenú vlhkosť, nie je obschnuté. Farba bravčového mäsa je jasne ružová, hovädzieho mäsa sýtočervená až ružová.

Čerstvosť mäsa sa dá zistiť aj podľa vône.


iStock000016092935XSmall

Úprava mäsa pred varením

Ak chceme, aby požadované chute prenikli do štruktúry mäsa, doba naloženia mäsa závisí od veľkosti jednotlivých kusov. Pokrájané a okorenené mäso napríklad na guláš alebo na rezne stačí ponechať v chladničke 24 hodín.

Celé kusy mäsa, približne 1 kg, je možné v prevarenom ochutenom a osolenom vývare skladovať asi 5 dní v chlade a tme.