RECEPTY, S KTORÝMI SA RADI POCHVÁLITE

20130303234141

Veľkonočná misa pre kupačov

Čas prípravy:120 minút

Náročnosť:Priemerná

Počet porcií:6

Pomôcky:2 hrnce, gáza, príp. utierka, doska na krájanie, varecha, misa

Ingrediencie:

30 vajec

2 litre plnotučného mlieka

2 kávové lyžičky soli

1 kávová lyžička cukru

petržlenová vňať alebo pažítka

hrozienka

Údená bravčová krkovička bez kosti Tauris




POSTUP PRÍPRAVY

P3049408

Príprava varenej šunky

Údenú bravčovú krkovičku bez kosti dôkladne opláchneme, vložíme do hrnca so studenou vodou a necháme variť na miernom ohni. Údené mäso by sa malo variť tak dlho, koľko kíl váži. To znamená, že ak mäso váži 1,5 kilogramu, budeme ho variť 1,5 hodiny. Uvarenú šunku potrieme olejom a dáme zapiecť do rúry na pol hodinu.

otocena3

Príprava veľkonočnej hrudky 1/4

Do hrnca vylejeme 2 litre mlieka a všetky vajíčka rozbijeme a rozmiešame varechou. Ak chceme hrudku na slano, tak zmes dochutíme soľou, štipkou cukru a pažítkou, ak chceme sladšiu hrudku, pridáme len cukor, lyžičku soli a sušené hrozienka.

20130303131708

Príprava veľkonočnej hrudky 2/4

Zmes v hrnci dáme variť  na miernom stupni a stále miešame cca. 15 minút. Keď sa v zmesi začnú tvoriť hrudky, varíme ďalších 15minút. Keď v zmesi už nebude vidno mlieko, len číru vodu a vajíčka, zmes je pripravená a plyn na sporáku vypneme.

20130303131913

Príprava veľkonočnej hrudky 3/4

Celú zmes zlejeme do gázy (pripadne utierky) a dôkladne vytlačíme všetkú vodu. Potom gázu so zmesou zaviažeme špagátom a necháme odkvapkať nad dresom, alebo nad misou celú noc. 

20130303214347

Príprava veľkonočnej hrudky 4/4

Po odkvapkaní utierku jemne z hrudky odstránime. Jemne potrieme olejom a dáme zapiecť do rúry na 15minút. Po vychladnutí hrudku aj varenú šunku nakrájame na rezy hrubé cca. 2 cm. Plátky hrudky a varenej šunky servírujeme s čerstvo nastrúhanou cviklou a chrenom, môžme k tomu podávať nakrájanú klobásu Tauris s veľkonočnou páskou (koláčom). Dobrú chuť.